Ung Restaurant - en drømmedag!

Kampanjebilde restaurant- og matfag - Klikk for stort bilete Ferskvann Opplegget vårt for årets 9. klassinger i Nord- og Midt- Gudbrandsdalen vil ta utgangspunkt i konseptet Ung Restaurant i Trondheim.

Her inviteres ungdomsskoleelever inn på kjøkkenet til restauranter og hotell i Trondheim for en dag – en Drømmedag!

Rekruttere til restaurant- og matbransjen i Gudbrandsdalen

Opplæringskontor, Gudbrandsdalsmat, Nord- Gudbrandsdal vidaregåande skule, avdeling Otta og mat- og helse lærere fra ungdomsskolene i Nord- og Midt-Gudbrandalen møttes onsdag 7. september 2022 for å drøfte nye måter å rekruttere på til restaurant- og matbransjen i Gudbrandsdalen.

Rekruttering restaurant- og matfag Nord- Gudbrandsdal vgs. avd. Otta - Klikk for stort bilete

Målet er:

Målet er å vise hvordan arbeidsdagen på en restaurant utspiller seg, og dermed inspirere flere til å søke seg inn på utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Videre er målet å bevisstgjøre foreldre og lærere hva Restaurant- og matfag er, og videre se hvilket spennende yrker dette utdanningsprogrammet rekrutterer til.

Hva er Ung Restaurant i Trondheim

Ung Restaurant er at ungdomsskoleelever inviteres inn på kjøkkenet til restauranter og hoteller for en dag. Her får de oppleve hvordan arbeidsdagen på en reell og seriøs arbeidsplass utspiller seg. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag.

I løpet av dagen skal ungdommene konkurrere i å tilberede og servere en 3-retters middag basert på lokalet råvarer. Alle restaurantene får utdelt de samme råvarene, men står fritt til å sette sammen menyen. Middagen serveres til foreldre, lærere, politikere og andre inviterte gjester.

Tre dommere følger elevene tett gjennom dagen, og kårer tilslutt vinnerlaget. Her teller både forberedelser hygiene, gjennomføring, oppdekking og servering samt kunnskap om råvarene som brukes. Elever og restauranter samles til en høytidelig prisutdeling samme kveld.

Konseptet er utviklet av Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Trøndelag i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening – Trondheim. Det ble første gang gjennomført på Trøndersk Matfestival i 2013. Strinda videregående skole arrangerer Ung Restaurant hver høst i Trondheim, som en stor dugnad og et felles løft fra en samlet bransje. Både kjøkkenpersonale og dommere stiller vederlagsfritt og leverandører sponser råvarene. Hele 10 restauranter stiller opp denne dagen og tar i mot totalt 60 ungdomsskoleelever til en drømmedag på et av byens beste kjøkken.

Mer informasjon kommer

Vi kommer tilbake med mer informasjon om modellen vi vil prøve ut i Nord- og Midt-Gudbrandsdalen de neste to årene!