Tredje beste ungdomsbedriften i landet

Fjellgodt UB - Klikk for stort bildeFjellgodt UB med kom på pallen og tok tredjeplassen i den aller gjeveste kategorien, "Norges Beste Ungdomsbedrift" 2021 i NM for ungdomsbedrifter.

Ikke nok med det, Fjellgodt UB med Inga Hansen Horgen og Anna Stormyrengen kom på andreplass i kategorien "Størst verdiskapingspotensial" og tredjeplass i kategorien "Beste forretningsplan". Å vinne tre priser i norgesmesterkap er en fantastisk prestasjon, og gratulantene stod i kø.

Vi gratulerer stolt jentene i Fjellgodt UB med hele TRE priser i årets NM for ungdomsbedrifter!

Faget entreprenørskap og bedriftsutvikling krever mye av elevene, det er et mer praktisk retta fag som krever at eleven jobber hardt og målretta. Det viser seg år etter år at vi hevder oss i konkurranser og mesterskap, noe som viser at vi har dyktige lærere, og elever som legger ned den innsatsen som kreves.

Det var dette skoleåret fem ungdomsbedrifter som har gjort en kjempeinnsats. Veien er målet! Det er prosessen som er viktig, og det de lærer underveis. Nord- Gudbrandsdal vidaregåande skule er stolte av den innsatsen som er lagt ned av alle sammen.

Skolen ser frem til et fortsatt godt og konstruktivt samarbeid med næringslivet og Sel kommune, særlig med tanke på at Sel kommune er en omstillingskommune.

Gunn O. Berg, avdelingsleder Nord- Gudbrandsdal vgs., avdeling Otta

"Jeg er imponert over innsatsen til alle våre ungdomsbedrifter og de svært gode resultatene i NM. Spesielt stolt over Fjellgodt UB som når helt opp på pallen i den høythengende og krevende kategorien Beste UB. Disse jentene har til de grader benyttet året med UB til arbeid med ungdomsbedriften og tilegnet seg viktig kunnskap. Jeg er veldig glad på deres vegne, og jeg er glad på vegne av alle deltakende ungdomsbedrifter og skoler fra Innlandet. Satsing på entreprenørskap gir resultat - med unge som vil noe, som tror på seg selv og som vil være med å skape framtiden."

Karin Rønning, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Innlandet

"Det er et nåløye å komme gjennom til NM, og det å ende opp med tre priser viser hvor dyktige elevene er, og hvor god lærer de har hatt! Dette betyr mye for Sel kommune og hele regionen. Elevene sitter igjen med viktig kunnskap for å kunne bidra til næringsutvikling og omdømmebygging i kommunen framover."

Eldri Siem, ordfører i Sel kommune

"Dette er fantastisk bra! Vi har hele året hatt fokus på læring og kunnskap kombinert med det praktiske, og det at elevene skal bli kjent med hele verdikjeden. Elevene har vært utrolig dedikerte, og brukt mye tid på prosjektet sitt, også i fritiden."

Lene Sørbråten, lærer i entreprenørskap og bedriftsutvikling ved Nord-Gudbrandsdal vgs.

Forretningsideen

Fjellgodt UB produserer og selger økologisk hundesnacks laget av avfallsprodukt etter reinslakting i Jotunheimen. Bak bedriften står de to jentene Inga Horgen og Anna Stormyrengen fra Heidal. De har jobbet knallhardt med idé- og produktutvikling, og sitter igjen med mange erfaringer og nyttig læring etter ett år med ungdomsbedrift.

Fjellgodt UB - Klikk for stort bilde

Begrunnelser fra juryene

3. plass Beste UB: Fjellgodt UB, Nord-Gudbrandsdal vgs

Denne bedriften utnytter en mulighet som ellers går til spille. Den benytter seg av lokal sirkulærøkonomi og gir merverdi til en betydelig norsk tradisjon. Bedriften har allerede gjennomført salg av produktet, irettesatt en offentlig instans og til tross for at de er få, realisert en viktig bærekraftig idé.

2. plass Størst verdiskapingspotensial: Fjellgodt UB, Nord-Gudbrandsdal vgs

Som sterk nummer to er en svært spennende ungdomsbedrift som skaper verdier gjennom å gjenbruke norske ressurser. Vi tror på idéen, gründerne bak, gjennomføringsevnen og at selskapet vil lykkes med sine planer for distribusjon. Vi tror det ligger et stort verdiskapingspotensiale i disse entusiastiske jentenes bærekraftige tursnacks for hunder.

3. plass Beste forretningsplan: Fjellgodt UB, Nord-Gudbrandsdal vgs

Ungdomsbedriften viser imponerende evne til å fremstille produktet på en profesjonell og sjarmerende måte, som får seeren/lytteren til å ønske seg inn i målgruppen, selv om man aldri har tenkt på det tidligere. Gründerne er hardtarbeidende og ikke redde for å bli ‘skitne på henda’. De trår til i alle deler av verdikjeden inklusiv preparing av produktet som innebærer både blod og sterk lukt. Vi har stor tro på at forretningsidéen og – planen lar seg realisere.

Rekordmange deltagere

Rekordmange unge entreprenører deltok på årets Norgesmesterskap, totalt hele 170 bedrifter med godt over 900 elever. – Det siste året har vært krevende for alle, men kanskje aller mest for de unge. Derfor er vi utrolig imponert over at over 11.000 elever i videregående skole, sammen med sine lærere, har valgt å etablere ungdomsbedrifter dette skoleåret. De unge ser muligheter og gjør noe med dem, også i krevende tider. Og det er nettopp kompetansen de unge utvikler gjennom å samarbeide om å løse utfordrende problemstillinger som skal bringe Norge inn i fremtiden, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Gjennom å jobbe med Ungdomsbedrift, får elever i videregående skole opplæring mulighet til å drive sin egen bedrift og utvikle egne produkter. Det å innhente kunnskap og kompetanse, utforske, forstå og finne bærekraftige løsninger er helt sentralt i elevenes læring.

– Fagfornyelsen legger vekt på at dagens elever skal utvikle evne til å stille spørsmål, utforske og eksperimentere. Det handler om tverrfaglighet og dybdelæring. Ungdomsbedrift er en metode som forener praktisk læring med teoretisk kunnskap på en motiverende og engasjerende måte. Vi vet jo at dette siste året har vært utrolig krevende både for elever og lærere, og derfor er jeg utrolig imponert over innsatsen som er lagt ned og de resultatene vi her har sett fra arbeidet, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge