Vaskeekte spansk

Assistentlærer Ana Toral Vázquez fra Asturias i Nord-Spania - Klikk for stort bilde Truls Gjefsen Spanskelevene i Nord-Gudbrandsdal får skikkelig trening i muntlig med Ana Toral Vázquez fra Asturias i Nord-Spania som assistentlærer.

Hun er 23 år gammel og har nylig tatt sin master i pedagogikk, med spansk språk og litteratur som fag. Et utvekslingsprogram for lærere bragte henne til Norge. Og av tre mulige steder her valgte hun skolen her, uten å ane hva hun gikk til.

Annerledeslandet

– Jeg ville erfare et annerledes land og utdanningssystem, sier hun og fikk oppleve nettopp det:

– Tonen mellom elevene og mellom elever og lærer er mer familiær her, slår hun fast. Systemet her er også mer fleksibelt, og hun har sans for at timeplanene har rom for at elevene kan arbeide for seg selv. Skolen her er også velutstyrt, syns hun, og energi- og klimalaboratoriet finner hun helt utrolig.

– Det er også fint at det ikke er foreldrenes økonomi som avgjør om elevene kan ha PC eller ikke.

I spansktimene snakker hun mye med elevene, helst på spansk, men i blant går det på engelsk også.

– Det er lærerikt for meg å se hva som faller vanskelig i språket og å få trent evnen til å kommunisere på ulike nivåer, sier hun.

Skolens spansklærer, Helga Sandbu Holen, ser da også at elevene lærer bedre muntlig med en spansk assistent i klasserommet.

Lærer norsk

Ana Toral Vázquez er vokst opp i naturskjønne omgivelser og setter pris på det hun har sett av den norske naturen så langt. Hun har blitt trukket inn i klatremiljøet på Otta og vil prøve seg i damekor. I det hele tatt syns hun at folk har vært hyggelige og har tatt henne med på mangt. Hun har også gått på norskkurs og praktiserer litt i det små. Og når temperaturen i dalen synker ned mot minus sytten, er det godt å ha fått seg et par varme, norske votter.

Sist oppdatert 07.11.2016