Praksis på Kreta

Elever i praksis på Kreta - Klikk for stort bildeÅ jobbe i et annet land med en annen kultur og et annet helsesystem gir elevene verdifull og internasjonal erfaring.

Her lager barna blomsterkranser til 1. mai - Klikk for stort bildeHer lager barna blomsterkranser til 1. maiUte grønnsakshagen for å hente råvarer til lunsjen - Klikk for stort bildeUte grønnsakshagen for å hente råvarer til lunsjenPå bar med beboberne på sykehjemmet - Klikk for stort bildePå bar med beboberne på sykehjemmet

Reisen til Hellas, nærmere bestemt Kreta startet tidlig lørdag 22. april 2017. Litt før klokken 06.00 om morgenen møtte 11 spente elever opp på Otta stasjon. Fem elever fra barne- og ungdomsarbeiderfaget og seks elever fra helsearbeiderfaget var klare for å tilbringe to uker i praksis langt fra norddalens trygge vugge. På Gardermoen traff vi elever og lærere fra Bjørkelangen vgs. som også skulle til Kreta i praksis. En av lærerne ved denne skolen har vi samarbeid med i løpet av vinteren, og hun vært en viktig døråpner for oss inn i dette prosjektet.

Gjestfrihet

Vi landet i Chania og ble kjørt til en liten by som heter Kissamos. Her ble elvene innkvartert i leiligheter hos Eleni, en eldre dame som møtte elevene som om de skulle vært hennes egne barnebarn. Snakk om glede og gjestfrihet! Hun serverte varme piroger med spinat og fetaost til både oss og drosjesjåførene da det ble litt venting. Dette ble starten på en omgangsform og kultur som elevene ble møtt med i praksishverdagen sin, og som de satte svært stor pris på.

Rett i arbeid

Mandag møtte vi opp på Annousakeio Institution og 30 All day long Kindergarten of Kissamos, her ble arbeidstider og arbeidsoppgaver delt ut. Elever fra helsearbeiderfaget skulle i tillegg til å være på ulike avdelinger på sykehjemmet, delta i hjemmetjeneste i området i Kissamos. Elever fra barne- og ungdomsarbeiderfaget var ble delt på to avdelinger i barnehagen, her var det èn ansatt på 18 barn. På den ene avdelingen var rektor læreren! Og her var det rett i arbeid! Førsteinntrykket fra absolutt alle elevene var svært positivt.

Spennende arbeidsoppgaver

Arbeidsoppgavene elevene fikk være med på disse to ukene var faglig krevende og mange ganger opplevde de utfordringer som de sent vil glemme. De ansatte hadde stor tillit til at elevene våre hadde faglig kompetanse og lot de være med på det meste. Elevene opplevde mye glede og takknemmelighet både fra små og store, noe som motiverte de til å gi mye av seg selv. De tok flere ganger ansvar for egne opplegg både på sykehjemmet og i barnehagen, alt fra barbersalong og norsk sangstund. Opplevelsene har vært både mange, slitsomme og morsomme

På fritiden

På fritiden reiste vi en tur til Elafonissi, en strand som blir betegnet som Kretas Maldivene. Stranden ligger i et vakkert naturområde. Imponerende fjell, flotte laguner med turkis vann og en øy som er fredet bl.a. for å beskytte den truede havskillpadden caretta caretta. Vi fikk også besøkt Chania. I middelalderen, da venetianerne hersket på Kreta, ga de Chania kjælenavnet "Østens Venezia".

Været var varmt, noe som rettferdiggjorde både soling og bading. Vegetasjon var frodig og grønn, mye blomstring både nede ved havet og oppe i åsene.  Maten på Kreta falt i smak både hos elever og lærere, både den vi spiste ute og den som ble kokka i leilighetene. Manglet ikke på friske råvarer. Elevene hadde planlagt å skrive blogg, men dårlig wi-fi- tilgangen gjorde dette vanskelig.

Et vellykket prosjekt!

Så langt kan vi konkludere med et vellykket prosjekt med motiverte elever som har vært positive ambassadører for både skole og Norge. Læringsutbyttet har vært høgt både på det faglig og personlige plan!

Også på sykehjemmet lagde de blomsterkrans til 1. mai - Klikk for stort bildeOgså på sykehjemmet lagde de blomsterkrans til 1. maiEn pust i bakken både for den ene og den andre - Klikk for stort bildeEn pust i bakken både for den ene og den andre

Sist oppdatert 18.05.2017