Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Lader elbiler med solenergi

Nord-Gudbrandsdal vgs avdeling Otta er den første videregående skolen i Oppland som får solcelle-anlegg på taket. I løpet av neste år følger alle de videregående skolene etter.

Sola skinte ved åpningen av solcelleanlegget ved Nord-Gudbrandsdal vgs avdeling Otta. F.v. Solcellespesialist Reber Saley, driftsoperatør Bjørn Øihusom, Alexander Bjåen Steen fra WSP Norge, prosjektleder Morten Erik Hoff, fylkesordfører Even Aleksander Hagen, leder for klimalabben Marit Sletten og Christoffer Engen fra WSP Norge. - Klikk for stort bildeSola skinte ved åpningen av solcelleanlegget ved Nord-Gudbrandsdal vgs avdeling Otta. F.v. Solcellespesialist Reber Saley, driftsoperatør Bjørn Øihusom, Alexander Bjåen Steen fra WSP Norge, prosjektleder Morten Erik Hoff, fylkesordfører Even Aleksander Hagen, leder for klimalabben Marit Sletten og Christoffer Engen fra WSP Norge. Oppland fylkeskommune/Frøydis Haug

 

Sola gjorde sitt for å fylle opp fylkeskommunens splitter nye solcelleanlegg på Otta under åpningen i dag 7. oktober. På skoletaket sørget 264 paneler fordelt på 435 kvadratmeter for å forsyne den videregående skolen med strøm.  Aleksander Hagen stod for den offisielle åpningen Han var opptatt av at satsingen på Otta ikke er et grønt innfall, men et ledd i fylkeskommunens grønne strategi.

- Det er mange som snakker om klima og miljø, men det handler om å gjøre noe. Da må man være villige til å bruke penger og investere i å få til de endringene som er helt nødvendig, mente Hagen.

God kapasitet

Anlegget på Otta har kapasitet til å produsere ca 50 000 kwt i året noe som tilsvarer strømbehovet til tre husholdninger.  Den som er interessert kan følge med på hvor mye anlegget produserer til enhver tid på solarlog sine nettsider

Selger og lagrer strøm

Prosjektleder i Oppland fylkeskommune Morten Erik Hoff og ledende driftsoperatør ved Nord-Gudbrandsdal vgs avdeling Otta Bjørn Øihusom forteller at det nye batteriet ved skolen både kan benyttes som reservestrøm og ta unna strømtoppene.  - Klikk for stort bildeProsjektleder i Oppland fylkeskommune Morten Erik Hoff og ledende driftsoperatør ved Nord-Gudbrandsdal vgs avdeling Otta Bjørn Øihusom forteller at det nye batteriet ved skolen både kan benyttes som reservestrøm og ta unna strømtoppene. Oppland fylkeskommune/Frøydis Haug Solcelleanlegget er knyttet til strømnettet slik at skolen kan selge overskudds-strøm i perioder der anlegget produserer mer enn skolen trenger, for eksempel om sommeren eller i helgene. Otta har også fått montert et batteri som kan lagre noe av strømmen. Det kan både fungere som nødstrøm ved eventuell strømstans, og gjøre det slik at skolen kan bruke av denne lagringsstrømmen for å unngå dyre strømtopper.

Grønt skifte

Hagen understrekte i sin tale at ønsket om ei grønn framtid har vært styrende for politikken i Oppland i den siste fireårsperioden. Han ønsker å fortsette dette arbeidet i det som nå blir Innlandet.

- Det er en liten del i den store sammenhengen det som skjer her på Otta i dag, men den er viktig. Og det at vi nå skal bygge ut solcelleanlegg ved alle de videregående skolene er et resultat av en konkret politiske grønn ambisjonen der vi setter av penger i budsjettene til klimatiltak, sier Hagen.

Tidligere i høst fikk alle de videregående skolene i Oppland ladepunkter for elbil, og i løpet av neste år får alle solcelleanlegg slik at man faktisk kan lade elbilen med solstråler. Hagen åpner for å videreføre dette arbeidet i Innlandet.

- Ambisjonene må ikke være noe dårligere for den andre siden selv om de kommer litt etter Oppland.

Publisert av Frøydis Haug. Sist oppdatert 08.10.2019
Fant du det du lette etter?
Login for redigering