Flere kombinasjonsklasser

Kombinasjonsklassen er et tilbud til elever med kort botid i Norge som har behov for mer norsk- eller grunnskoleopplæring for å klare videregående skole.

Elever fra kombinasjonsklassen - Klikk for stort bildeElever fra kombinasjonsklassen Eirin Førsund

Kombinasjonsklasser ved flere skoler

Kombinasjonsklasse har vært et tilbud ved Lillehammer videregående skole, avdeling Sør i tre år.

- Det har vært en viktig og riktig satsing, og nå får tre skoler til det samme tilbudet, forteller fylkesopplæringssjef i Oppland, Inge Myklebust.

For skoleåret 2019/2010 kan elever søke inntak til kombinasjonsklasse ved disse skolene:

• Dokka videregående skole
  • Lillehammer videregående skole, avdeling Sør
  • Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule, avdeling Otta
  • Raufoss videregående skole

Ved Hadeland og Valdres videregående skoler blir det en innføringsklasse / et innføringstilbud, organisert som en integrert del av det videregående skoleløpet. Slik var det også forrige skoleår.

- Ved å utvide tilbudet er det mulig for ungdom i hele fylket å søke seg til en av kombinasjonsklassene. Når man får tilbudet nærmere der man bor, blir det enklere for flere å gå på skolen, sier fylkesopplæringssjefen.

For minoritetsspråklige

Kombinasjonsklassen er et tilbud til elever med kort botid i Norge, mellom 16 og 24 år, som har behov for mer norsk eller grunnskoleutdanning for å klare videregående skole.

- Kombinasjonsklassen legges opp etter elevenes behov. De får ekstra norsk- og grunnskoleundervisning, og hospitering og kulturforståelse er en viktig del av opplæringen. Elevene blir kjent med skolestrukturen og fagene som tilbys i videregående opplæring, og de går på en videregående skole. Det siste er med på å gjøre overgangen til vanlig videregående lettere, forteller Eirin F. Feiring, rådgiver minoritetsspråk.

- Målet er at flest mulig skal gjennomføre videregående opplæring. Et tilpasset opplegg som dette gjør at minoritetsspråklige kan få den hjelpen de trenger for å klare det. Det tar 5–7 år å lære et nytt språk, og kombinasjonsklassen er for mange et nødvendig steg på veien for å få utdanning og jobb, sier Feiring.

Går vanlig videregående etterpå

Kombinasjonsklassen tar ikke av retten til videregående opplæring. Det betyr at kombinasjonsklassen ikke teller som et år i videregående opplæring, og elevene søker seg inn på videregående skole på vanlig måte etterpå.

- Dette er et viktig prinsipp for kombinasjonsklassen. Vi ser at de som får god norsk- og grunnskoleopplæring før videregående, for eksempel i kombinasjonsklassen, stiller sterkere. Når de har den nødvendige kompetansen, trenger de ikke flere år enn normalt på å fullføre videregående etterpå, opplyser Feiring.

Søk i vigo senest 1. februar

Elever søker til kombinasjonsklassen på www.vigo.no og søknadsfristen er 1. februar 2019.

Mer informasjon om kombinasjonsklassen

Les mer om kombinasjonsklassen og se video med tekst på somali, tigrinja, arabisk, engelsk og norsk.

Sist oppdatert 04.02.2019